Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

H διαχείριση της ήττας ...



Η εμπειρία μιας ήττας και το αποτέλεσμα της πάντα μας αφήνει την  πικρή της  γεύση Εγώ θα αναλύσω πως η ήττα μπορεί να επηρεάσει θετικά η αρνητικά μια αθλητική προσπάθεια.
Πολλές αξιόλογες ενέργειες γίνονται στις μέρες μας από ανθρώπους του αθλητισμού και όχι μόνο για την δημιουργία ενός νέου σωματείου μπάσκετ η και για την συντήρηση του ….προσπάθειες που η σημερινή κοινωνία τις έχει πολύ ανάγκη


Τσάδαρης Κων/νος


Και η προσπάθεια ΑΡΧΙΖΕΙ .....

Φτιάχνεται ένα τμήμα Υποδομών ένα τμήμα Προ μίνι ,ένα Μίνι και αρχίζει το χτίσιμο , η προσπάθεια του προπονητή να οργανώσει τα παιδιά να τα διδάξει, να τους δείξει τα μυστικά του μπάσκετ , και γενικά να τα κάνει να αγαπήσουν το άθλημά και τον αθλητισμό

Ο προπονητής δουλεύει σκληρά με τους σωστούς δικούς του κανόνες , οι γονείς και η διοίκηση ευχαριστημένοι ,ο σύλλογος βήμα με βήμα αναπτύσσεται.

Η ώρα όμως έφτασε

Πρέπει να ξεκινήσουμε κάποιο τουρνουά , τα παιδιά πρέπει να ψηθούν τονίζει η διοίκηση να τα έχουμε σε εγρήγορση οι γονείς συμφωνούν , άλλο που δεν θέλουν να δούνε τα παιδιά τους να παίζουν ντυμένα με τις εμφανίσεις τους ,τις φόρμες τους ,σε γήπεδα με φιλάθλους ....και να ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ.


Ο προπονητής ενημερώνει ότι είναι νωρίς ακόμη η ομάδα δεν έχει κλείσει χρόνο …και ότι  χρειάζεται υπομονή ,επιμονή και μέσα από εκεί θα έρθουν και τα καλύτερα


Αλλά δυστυχώς κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη …..Και κάπως έτσι ξεκινάνε τα δύσκολα

Οι ήττες έρχονται η μια μετά από την άλλη ,κάτι χαλάει την ωραία ατμόσφαιρα μια θαμπάδα κυριαρχεί ,οι μουρμούρες και τα σχόλια πλανούνται<< θα πάρω το παιδί μου και θα φύγω>> << θα πάω σε μεγαλύτερο σύλλογο>> , << ο γιός βαριέται να έρθει στην προπόνηση γιατί όλο χάνουμε>> <<οι συμμαθητές μας στο σχολείο μας λένε looser>> <<μήπως να αλλάξουμε προπονητή>>, πηγαδάκια ,εκνευρισμός ο έλεγχος κινδυνεύει να χαθεί ,η έχει χαθεί....

Σας μετέφερα στιγμές που έχουμε βιώσει η βιώνουμε όλοι μας ως προπονητές και συγκεκριμένα για τους συναδέλφους που έχουν δουλέψει η πρόκειται να δουλέψουν σε νέα η μικρά σωματεία.

Το θέμα είναι πως το αντιμετωπίζουμε

-Καταρχήν ζητάμε την στήριξη της διοίκησής σε όλους τους τομείς
-Η επόμενη κίνηση πριν αρχίσει το τουρνουά κάνουμε μια συγκέντρωση με τους γονείς , τους μιλάμε τελείως ωμά και σταράτα τους εξηγούμε ότι θα φάμε πολύ ξύλο ,πάμε για την εμπειρία ,και να είναι σίγουροι ότι από τουρνουά σε τουρνουά θα βρούμε τον δρόμο μας.

Επίσης χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας όσο και αν πονάει τους λέμε το γνωστό άγνωστο, ότι ο νέος η μικρός σύλλογος δεν έχει τους παιχταράδες <<ότι τα παιδιά τους ήταν τριτοκλασάτα η στην καλύτερη περίπτωση δευτεροκλασάτα στις παλιές τους ομάδες, η πολλά από τα παιδιά είναι τελείως αρχάρια>>.

Τέλος εξηγούμε ότι είναι πολύ σημαντική η ψυχολογική στήριξη των παιδιών τους και να είναι σίγουροι ότι μέσα από αυτήν την διαδικασία θα αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το μπάσκετ.


Τους θυμίζουμε ότι οι αντίπαλοι μας παίζουν μαζί δύο και τρία χρόνια έχοντας χημεία και ομοιογένεια ,και μεγαλύτερη εμπειρία στα τουρνουά.
Μιλάμε σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν και τους εξηγούμε ότι είτε χάσουμε με 70 – 10 είτε με 34-33 είτε κερδίσουμε δεν έχει καμία σημασία αυτήν την στιγμή, το τουρνουά είναι ένα σχολείο ,μια εμπειρία .

Τους τονίζουμε ότι είμαστε στο νηπιαγωγείο και σιγά σιγά θα μεγαλώσουμε, δεν βιαζόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε, πάμε να παίξουμε να ευχαριστηθούμε να μάθουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και τα φτιάξουμε τις βάσεις μας ώστε σύντομα να γίνομαι και εμείς ανταγωνιστικοί .

Ως  προπονητές πρέπει να έχουμε δυνατό στομάχι να βάλουμε παρωπίδες και ωτοασπίδες να μην ακούμε και να μην βλέπουμε γύρω μας. Να δουλεύομαι με πλάνο και όρεξη και στο τέλος κάθε αγώνα ανεξάρτητα από το σκορ να φεύγουμε χαμογελαστοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση που θα την μεταφέρουμε και στα παιδιά.


Αγαπητέ Coach o στόχος είναι ένας!!!!Και είναι μονόδρομος!!!!
Όταν το τουρνουά τελειώσει όλα τα παιδιά να είναι μια γροθιά , αγαπημένα , ενωμένα και πωρωμένα  με το Μπάσκετ και την «σπυριάρα» πορτοκάλι μπάλα…


<<Και πάντα να θυμόμαστε ότι εκείνος που θέλει να τελειοποιείται, πρέπει να βλέπει τις ήττες του σαν μαθήματα.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου