Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

Αν δεν διαβάσεις, δεν θα πας προπόνηση

 Βοηθά ή δημιουργεί προβλήματα;

Η φράση «Αν δεν διαβάσεις, δεν θα πας προπόνηση» είναι μία από τις πιο συνηθισμένες που ακούνε τα παιδιά από τους γονείς τους. Για κάποιους, είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να είναι συνεπή στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Για άλλους, μπορεί να αποτελεί μια μορφή τιμωρίας που δημιουργεί άγχος και πίεση. Ποια είναι όμως η σωστή προσέγγιση;


Tsadaris Kostas academy coach 

Διάβασμα και προπόνηση: Συνεργάτες, όχι αντίπαλοι



Το σχολείο και ο αθλητισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δύο αντίθετες δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Ένα παιδί που αθλείται αποκτά πειθαρχία, βελτιώνει τη συγκέντρωσή του και μαθαίνει να διαχειρίζεται τον χρόνο του – δεξιότητες που το βοηθούν και στο διάβασμα.

Αν όμως ο αθλητισμός παρουσιάζεται ως «ανταμοιβή» που μπορεί να αφαιρεθεί αν δεν ολοκληρωθούν τα σχολικά καθήκοντα, τότε κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια προβληματική σχέση του παιδιού είτε με το διάβασμα είτε με την προπόνηση.

Πιθανά προβλήματα από την τακτική της στέρησης της προπόνησης

1. Το παιδί βλέπει την προπόνηση ως κάτι που του στερούν, όχι ως κάτι πολύτιμο
Αν το μπάσκετ ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα μετατρέπεται σε «εργαλείο πίεσης», υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να το αντιμετωπίσει ως κάτι δευτερεύον και όχι ως ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του.

2. Αυξημένο άγχος και πίεση
Τα παιδιά που αισθάνονται ότι η προπόνηση τους αφαιρείται ως τιμωρία, μπορεί να αναπτύξουν άγχος σχετικά με την απόδοσή τους στο σχολείο. Αυτό το στρες μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σχολική τους επίδοση όσο και την ψυχική τους υγεία.

3. Μειωμένο κίνητρο για μάθηση
Όταν η προπόνηση χρησιμοποιείται ως ανταμοιβή, το διάβασμα γίνεται απλώς το «εισιτήριο» για να συμμετάσχουν στον αθλητισμό, αντί να αναπτύξουν μια εσωτερική επιθυμία για μάθηση.

4. Σωματική και ψυχική κόπωση
Αν ένα παιδί διαβάζει συνεχώς υπό την απειλή ότι θα χάσει την προπόνηση, μπορεί να κουραστεί σωματικά και ψυχικά, χάνοντας την όρεξή του τόσο για το σχολείο όσο και για το άθλημα.

Ποια είναι η σωστή προσέγγιση;

Αντί να αφαιρούμε την προπόνηση ως τιμωρία, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερες δεξιότητες οργάνωσης του χρόνου τους και να κατανοήσουν ότι τόσο το διάβασμα όσο και ο αθλητισμός είναι εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξή τους.

1. Οργάνωση και ισορροπία

Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τόσο τον χρόνο για διάβασμα όσο και τον χρόνο για προπόνηση.

Ενθαρρύνετε το παιδί να ολοκληρώνει τα μαθήματά του πριν την προπόνηση, χωρίς να το βλέπει ως αγγαρεία.

2. Διαχωρισμός των δύο δραστηριοτήτων

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι το διάβασμα είναι σημαντικό από μόνο του, όχι επειδή αλλιώς θα χάσει την προπόνηση.

Εξηγήστε ότι ο αθλητισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως υγεία, κοινωνικότητα και αυτοπειθαρχία, και δεν είναι μια πολυτέλεια που μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή.

3. Χρησιμοποιήστε θετικά κίνητρα αντί για τιμωρίες

Αντί να πείτε «Αν δεν διαβάσεις, δεν θα πας προπόνηση», δοκιμάστε κάτι όπως: «Αν ολοκληρώσεις τα μαθήματά σου σωστά και στην ώρα τους, θα έχεις περισσότερο χρόνο να απολαύσεις την προπόνηση».

Επιβραβεύστε τη συνέπεια και την καλή οργάνωση του παιδιού, όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα στα μαθήματα.

4. Επικοινωνία με τους προπονητές

Οι προπονητές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να είναι υπεύθυνα και να συνδυάζουν σωστά διάβασμα και προπόνηση.

Μια συζήτηση μεταξύ γονιών και προπονητών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου προγράμματος για το παιδί.

Συμπέρασμα

Η στέρηση της προπόνησης ως τιμωρία μπορεί να φαίνεται ως ένας εύκολος τρόπος να πιεστεί το παιδί να διαβάσει, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Η καλύτερη λύση είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βλέπουν και το διάβασμα και την προπόνηση ως εξίσου σημαντικά και να τα βοηθήσουμε να οργανώνουν σωστά τον χρόνο τους. Έτσι, θα αναπτύξουν όχι μόνο καλές σχολικές επιδόσεις αλλά και μια υγιή σχέση με τον αθλητισμό, που θα τα ωφελήσει σε όλη τους τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου